2. 新着情報>
  3. 新着情報詳細

新着情報詳細

一覧を見る

11/16-17 第3回アフラシア国際シンポジウム 開催(プログラム)

2013/11/06

アフラシア多文化社会研究センター主催による第3回アフラシア国際シンポジウムを下記の通り開催いたします。

第3回アフラシア国際シンポジウム

Rethinking Integration:

Multicultural Societies of the Asia-Pacific

多文化社会における「絆」の再検討
―アジア太平洋地域の中で―

日にち: 2013年11月16日(土)、17日(日)

時間: 10:00 ~ 17:10 (受付開始 9:30)

会場:キャンパスプラザ京都5階 第1講義室

本シンポジウムのプログラムをダウンロードするには下記をクリックしてください。

KEYNOTE SPEECHES:

Day 1

Hideki Tarumoto (Hokkaido University)
“Migration and Integration from a Citizenship Perspective”

Discussants: Hiroyuki Tosa (Kobe University)
                 Rieko Karatani (Kansai University)

Day 2

Kaori H. Okano (La Trobe University)
“Social Cohesion in Multicultural Societies:
   The Interface of Schooling and Non-Formal Education”

Discussant: Julian Chapple (Ryukoku University)

Day 1

PANEL 1: MIGRATION, FAMILIES AND MULTICULTURALISM

Rhacel Salazar Parreñas (University of Southern California)
“Making Love for a Visa: The Sexual Citizenship
   of Filipino Migrants in Japan”

Maria Reinaruth D. Carlos (Ryukoku University)
“The Family in the Context of Stepwise International
   Migration: The Case of Filipino Nurses”

Rogelia Pe-Pua (The University of New South Wales)
“The Face of ‘Family’ in Social Cohesion Research:
     An Australian Case Study”

Chair: Maria P. Makabenta Ikeda (University of Hyogo)
Discussants: Nobue Suzuki (Chiba University)
                        Akihiro Asakawa (Nagoya University)

PANEL 2: MIGRANTS, EDUCATION POLICIES
            AND MULTICULTURALISM

Sumiko Haino (Kanda University of International Studies)
“Sustainable Multicultural Society
   and Brazilian Second Generation in Japan”

Shoichi Matsumura (Ryukoku University)
“Conflicting Ideologies in Japan’s
   English Education: Past, Present, and Future”

William Bradley (Ryukoku University)
“Theory and Practice After Multiculturalism:
   What Do the Gaps in Grounding Principles
  for Co-existence Tell Us?”

Chair: Hirofumi Wakita (Ryukoku University)
Discussant: Toshinobu Nagamine (Kumamoto University)

Day 2

PANEL 3: MIGRATION, CIVIL SOCIETY AND MULTICULTURALISM